اقتصاد ایران در هفته ای که گذشت
به گزارش جساب من ششمین هفته رشد پیاپی شاخص کل بورس تهران در حالی دنبال شده که تمرکز بازار از خودروسازان و بانکها به تولیدکنندگان فلزات اساسی و پالایشگاهها منتقل شده، بطوریکه این صنایع بیشترین ...
به گزارش جساب من ششمین هفته رشد پیاپی شاخص کل بورس تهران در حالی دنبال شده که تمرکز بازار از خودروسازان و بانکها به تولیدکنندگان فلزات اساسی و پالایشگاهها منتقل شده، بطوریکه این صنایع بیشترین تاثیر را در رشد شاخص داشتهاند. معاملات این هفته در بیشتر گروهها با نوسان همراه بوده و رشد قیمت بسیاری از شرکتها با سرعت کمتری ادامه پیدا کرده است. رشد ۳.۸ درصدی شاخص کل تا رقم ۷۳۶۸۴ واحدی، با افت ۴.۸ درصدی ارزش کل معاملات و ثبت رقم هفتگی ۲۳۲۳ میلیارد تومان همراه بوده است. سفر رئیس جمهور به فرانسه و عقد قراردادهای جدید در زمینههای حمل و نقل و خودرو به عنوان اولین تحولات ملموس پس از اجرای برجام، خوشبینی بیشتر سرمایه گذاران را در پی داشته است. علاوه بر آن اتصال چند بانک دیگر به شبکه سوئیفت، ادامه روند کاهشی نرخ سود بین بانکی، تاکید دوباره رئیس بانک مرکزی بر تک نرخی شدن ارز و تسویه بخشی از بدهیهای دولت با پیمانکاران نیز از جمله تحولات امیدوارکننده میباشد.
سفر اروپایی رئیس جمهور
جمعه گذشته رئیس جمهور از سفر به کشورهای ایتالیا و فرانسه بازگشت. در این سفر بین دولتهای ایران و فرانسه ۲۰ سند همکاری و بین بخشهای خصوصی این دو کشور نیز ۱۰ سند همکاری مشترک به امضاء رسید. در سفر ایتالیا نیز ۱۴ موافقتنامه و توافق بر سر نقشه راه همکاریهای مشترک امضاء شده بود. خرید هواپیما از ایرباس، خرید نفت توسط توتال و قرارداد ایران خودرو و پژو از مهمترین توافقات سفر فرانسه بوده است.
ارز و طلا
دلار با رشد در طول این هفته بخش عمده ای از افت آخر هفته گذشته را جبران کرده و با ۰.۴ درصد افت نسبت به چهارشنبه گذشته به ۳۶۲۶ تومان رسیده است. سکه بهار آزادی نیز که پنج شنبه گذشته تا ۹۴۴ هزار تومان کاهش یافته بود در طول این هفته رشد داشته تا بدون تغییر نسبت به چهارشنبه گذشته ۹۵۵ هزار تومان معامله شود.
کاهش تورم و تک نرخی شدن ارز
به گزارش مرکز آمار، در دی ماه تورم ۱۲ ماهه با ۰.۴ درصد کاهش نسبت به ماه قبل به ۱۲.۲ درصد رسیده، تورم نقطه به نقطه نیز با ۰.۵ درصد کاهش به ۹.۴ درصد رسیده است.
رئیس کل بانک مرکزی نیز بار دیگر از تک نرخی شدن ارز با اجرای برنامههای تدوینی طی شش ماه آینده خبر داده است.
نوسان گروه خودرو همراه با مجمع سایپا و قرارداد ایران خودرو با پژو
گروه خودرو دو روز ابتدای هفته را با افت و سه روز پایانی را با رشد شاخص همراه بوده تا در آخر رشد ۳.۷ درصدی را تجربه کرده باشد.
قرارداد ۴۰۰ میلیون یورویی پژو و ایران خودرو یکی از مهمترین قراردادها در سفر اروپایی رئیس جمهور بوده که طی آن با مشارکت ۵۰ درصدی هر یک از طرفین، کارخانهای در نزدیکی تهران به روز رسانی شده و سالانه ۲۰۰ هزار خودرو در آن تولید میگردد.
سایپا در پایان جلسه معاملاتی دوشنبه جهت برگزاری مجمع عمومی فوق العاده به منظور تصمیم گیری در خصوص شمولیت مفاد ۱۴۱ قانون تجارت متوقف شده و طی مجمع روز چهارشنبه سهامداران با برنامههای اعلامی این شرکت موافقت کردهاند.
این شرکت قصد فروش چند قطعه زمین و واگذاری برخی شرکتهای زیر مجموعه را به یکدیگر داشته تا با اصلاح ساختار مالی بتواند زیان انباشته خود و شرکتهای زیر مجموعه را کاهش دهد. بدین ترتیب سه قطعه زمین به فروش خواهد رسید که مساحت آنها بیش از یک میلیون متر مربع میباشد. پارس خودرو افزایش سرمایه ۷۵۰ میلیارد تومانی از محل آورده نقدی و مطالبات سهامداران را اجرایی کرده و سپس با کاهش سرمایه زیان انباشته را پوشش خواهد داد. شرکت سایپا دیزل ۷۵۳ میلیارد تومان از محل آورده نقدی و مطالبات سهامداران معادل ۳۵۸ درصد افزایش سرمایه را اجرایی میکند. لیزینگ رایان سایپا ۲۶۰ میلیارد تومان از محل آورده نقدی و مطالبات سهامداران و سود انباشته معادل ۱۰۸ درصد سرمایه خود را افزایش میدهد. دو شرکت سایپا آذین و زامیاد نیز از محل تجدید ارزیابی داراییها افزایش سرمایه میدهند که درصد آنها مشخص نشده است.
افت ارزش معاملات و شاخص بانکها
به گفته معاون اول رئیس جمهور، مطالبات و معوقات بانکی از ۱۴ درصد به ۱۲ درصد کاهش یافته است.
بانکها این هفته عمدتا افت داشتهاند، به طوری که شاخص این گروه افت هفتگی ۲.۳ درصد را تجربه کرده و ارزش معاملات این گروه نیز نسبت به هفته قبل ۴۳ درصد کاهش داشته و به ۲۲۳ میلیارد تومان رسیده است.
شنبه سازمان خصوصی سازی بیش از ۲.۲ میلیارد سهم معادل ۳.۸۴ درصد سهام بانک صادرات را با قیمت ۱۰۲۶ ریال، نزدیک به ۷۸۲ میلیون سهم معادل ۱.۹۵ درصد سهام بانک ملت را به قیمت ۲۲۵۱ ریال و نزدیک به ۱.۱ میلیارد سهم معادل ۲.۳۹ درصد سهام بانک تجارت را با قیمت ۱۲۰۳ ریال به صورت بلوکی فروخته است.
رئیس کل بانک مرکزی از اعلام آمادگی سه بانک کردیت اگری کول، سی آی سی و سوسیه ته جنرال فرانسه برای همکاری با ایران و مذاکره با این سه بانک در سفر به فرانسه خبر داده است.
مدیرعامل بانک پاسارگاد نیز گفته: بانکهای ایتالیایی، بانک پاسارگاد را به عنوان بانک همکار خود در ایران انتخاب کردهاند.
دوشنبه همزمان با آغاز اولین روز کاری هفته در کشورهای اروپایی، تعدادی بانک ایرانی مثل ملت، تجارت، سپه، صنعت و معدن، توسعه صادرات و حتی خود بانک مرکزی که در لیست تحریمها بودند و نزدیک به ۴ سال ارتباطات آنها با شبکه بین المللی سوئیفت قطع شده بود به شبکه سوئیفت متصل شدند. این اتصال به معنای آغاز کار بانکها از طریق شبکه سوئیفت نیست و از دو سه روز تا حداکثر دو هفته زمان میبرد تا زیرساختهای لازم در بانکها راه اندازی گردد و آماده فعالیت شوند.
رونق صنعت گردشگری با قراردادهای جدید
در زمینه گردشگری در سفر اروپایی رئیس جمهور یادداشت تفاهم همکاری به امضای وزیر خارجه فرانسه و رییس سازمان گردشگری رسیده و قرارداد خرید ۷۳ هواپیمای پهن پیکر و ۴۵ هواپیمای متوسط ایرباس به صورت اجاره به شرط تملیک در مدت ۱۰ سال و با حضور روسای جمهور دو کشور امضا شد. توافقاتی نیز به منظور توسعه فرودگاههای امام خمینی، مشهد و اصفهان با شرکتهای فرانسوی به امضاء رسیده است.
سرمایه گذاری میراث فرهنگی و گردشگری ایران (سمگا) سه شنبه ۲۰ بهمن ماه مجامع عمومی عادی سالیانه به منظور تصویب صورتهای مالی سال مالی منتهی به آذر ۹۴ و عمومی فوق العاده به منظور تصمیم گیری در خصوص افزایش سرمایه را برگزار خواهد کرد.
این شرکت برای سال مالی ۹۴ به ازاء هر سهم ۱۲۸۴ ریال سود داشته که ۱۵۳ درصد بیشتر از سال قبل میباشد. ۷۵ درصد از این افزایش سود از محل فروش ساختمان مرکزی شرکت محقق گردیده است. سمگا برای سال مالی منتهی به آذر ۹۵ نیز ۱۰۲۸ ریال/سهم سود پیش بینی نموده است.
سازمان بورس نیز با افزایش سرمایه این شرکت از ۸۰ میلیارد تومان به ۲۰۰ میلیارد تومان از طریق پذیره نویسی از طریق سلب حق تقدم از سهامداران فعلی و عرضۀ عمومی موافقت نموده است. قیمت پیشنهادی برای عرضه عمومی نیز ۴۰۶۷ ریال/سهم است و قیمت قطعی در مجمع عمومی فوق العاده تعیین خواهد شد.
به گفته معاون برنامه ریزی و سرمایه گذاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، پروژههای فعال در حوزههای مختلف گردشگری میتوانند از محل صندوق توسعه ملی تسهیلات با سود ۱۴ درصد و تسهیلات ارزی با سود شش درصد دریافت کنند.
نفت و پالایشگاه
توتال برای خرید روزانه ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار بشکه نفت خام با وزارت نفت قرارداد امضاء کرده است.
به گفته مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، طرحهای بهبود کیفیت بنزین در پالایشگاههای بندرعباس و لاوان در مراحل نهایی به سر میبرد. به گفته وی طرح بهبود کیفیت بنزین در پالایشگاه بندر عباس ۹۸ درصد پیشرفت داشته و تا نیمه نخست سال آینده به تولید میرسد. مجتمع بنزینسازی پالایشگاه نفت اصفهان نیز به صورت رسمی افتتاح شده است.
تولیدکنندگان فرآوردههای نفتی با رشد ۱۴.۵ درصدی شاخص گروه از پیشروهای هفته بودهاند. ارزش معاملات این گروه نیز با رشد ۸۱ درصدی به ۷۵ میلیارد تومان رسیده است.
فولاد و طرحهای جدید
به گفته مدیرعامل فولاد مبارکه، طی سفر اروپایی رئیس جمهور موافقت نامههایی جهت انجام طرحهای توسعه در سه پروژه فولاد هرمزگان، فولاد سپید دشت و نورد شهید خرازی فولاد مبارکه اصفهان با ارزش بیش از ۹۰۰ میلیون یورو به امضاء رسیده است.
شاخص گروه فلزات اساسی این هفته ۱۰.۶ درصد رشد داشته و ارزش معاملات این گروه نیز با ۲۴ درصد رشد به ۱۳۶ میلیارد تومان رسیده است.
به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، شرکتهای فولادساز در نه ماه نخست سال جاری با ۴۷ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل نزدیک به ۱.۲ میلیون تن فولاد خام صادر کردهاند. همچنین در این مدت نزدیک به ۱.۷ میلیون تن انواع محصولات فولادی صادر شده که در مقایسه با رقم مدت مشابه سال گذشته ۶ درصد رشد داشته است.
معافیت مالیاتی صادرکنندگان
به گفته رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور، از سال ۹۵ صد درصد درآمد حاصل از صادرات خدمات و کالاهای غیرنفتی و محصولات بخش کشاورزی مشمول مالیات با نرخ صفر شده است.
تسویه بدهی پیمانکاران
معاون عملیات و نظارت بازار فرابورس ایران، از معاملات ثانویه اسناد خزانه اسلامی در بازار فرابورس و تامین مالی تعداد زیادی از پیمانکاران به صورت همزمان از این روش خبر داده است.
طبق اعلام وزارت نیرو، بابت تسویه بخشی از مطالبات مپنا از وزارت نیرو قرار است ۳ هزار میلیارد تومان اوراق خزانه اسلامی به این شرکت پرداخت شود و تا کنون ۹۰۰ میلیارد تومان از این اوراق به شرکت مپنا پرداخت شده است.
تصویب کلیات برنامه ششم توسعه
به گفته سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، دوشنبه کلیات برنامه ششم توسعه در کمیسیون برنامه و بودجه با حضور رئیس سازمان برنامه ریزی و معاونان وی و اعضای کمیسیون مورد بررسی و تصویب قرار گرفت.
سهامداران عمده
آینده گستر از سهامداران بالای یک درصد لوله و ماشین سازی ایران (فلوله) در سه روز میانی هفته جاری نزدیک به ۱۲.۵ میلیون سهم این شرکت را فروخته و ۱۶ میلیون سهم دیگر را در اختیار دارد.
سرمایه گذاری سایپا در جریان بازگشایی سرمایه گذاری رنا (ورنا) ۱۵۰ میلیون از ۶۰۰ میلیون سهم خود در این شرکت را واگذار نموده است.
شرکت سرمایه گذاری توسعه ملی نیز ۲۰ میلیون از ۳۵ میلیون سهم خود در کارت اعتباری ایران کیش (رکیش) را واگذار کرده است.
بیمه ایران ۱۵ میلیون از ۸۰ میلیون سهم خود در سایپا دیزل (خکاوه) را به فروش رسانده است.