حضور رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد در کنفرانس بانک جهانی
کنفرانس مشترک صندوق بین المللی پول (IMF) و گروه بانک جهانی (World Bank Group) با سفر رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد به آمریکا همه ساله در دو نوبت با حضور روسای کل بانک های ...
کنفرانس مشترک صندوق بین المللی پول (IMF) و گروه بانک جهانی (World Bank Group) با سفر رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد به آمریکا همه ساله در دو نوبت با حضور روسای کل بانک های مرکزی و وزرای اقتصادی و دارایی کشورهای عضو شروع می شود.
اجلاس بهاره در اواخر فروردین ماه و اجلاس پائیزه (سالانه) به طور معمول اواسط مهرماه در واشنگتن برگزار می گردد و هر سه سال یک بار نیز یکی از کشورهای عضو به عنوان میزبان اجلاس سالانه تعیین میشود. اجلاس پاییزه امسال طی روزهای ۱۶ تا ۲۱ مهرماه برگزار می شود.از مهمترین نشستهای این اجلاس، می توان به میزگردهای اقتصادی با حضور مقامات ارشد صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی، نشست وزرا و روسای کل گروه ۲۴، نشست معاونین گروه ۲۴، اجلاس کمیته پولی و مالی بین المللی (IMFC) و کمیته توسعه (DC) اشاره نمود.
حضور مقامات بانکی و اقتصادی کشورها در این اجلاس فرصت مناسبی را فراهم میآورد، تا در راستای افزایش ارتباط و همکاری های بانکی و اقتصادی فیمابین، ملاقات هایی میان روسای کل و سایر اعضای هیات های اعزامی از کشورهای مختلف صورت گیرد.قرار است مقامات بانک مرکزی، در حاشیه جلسات یاد شده ، ملاقات هایی با مسئولین ارشد بانک های مرکزی کشورهای مختلف پیرامون موضوعات مورد علاقه و گسترش همکاری های بانکی، اقتصادی و منطقهای داشته باشد.
از مهم ترین برنامه های این اجلاس می توان به میزگردهای اقتصادی با حضور مقامات ارشد صندوق بین المللی پول و بانک جهانی، نشست وزرا و اجلاس کمیته پولی و مالی بین المللی (IMFC) و کمیته توسعه (DC) اشاره کرد.
بانک جهانی نام دیگر بانک بینالمللی توسعه و ترمیم (IBRD) است. همراه با چهار شعبه دیگر خود: مؤسسه بینالمللی توسعه (International Development Association: IDA) ، مؤسسه مالی بینالمللی (International Finance Corporation: IFC) ، ((Multilateral Investment Guarantee Agency: MIGA و مرکز بینالمللی برای حل و فصل منازعات سرمایهگذاری (International Centre for the Settlement of Investment Disputes: ICSID) ، گروه بانک جهانی را تشکیل میدهند. بانک جهانی یکی از سه رکن برتون وودز را تشکیل میدهد. سه سازمان صندوق بینالمللی پول (IMF)، بانک بینالمللی ترمیم و توسعه (IBRD) یا بانک جهانی و گات که البته امروزه جای خود را به سازمان تجارت جهانی (WTO) داده است، بهطور جمعی تشکلیلدهنده سیستم برتون وودز هستند. در پایان جنگ جهانی دوم از طرفی عواقب منفی جنگ جهانی و از طرف دیگر سیاستهای خودخواهانه تجاری اوایل دهه ۱۹۳۰ منجر به ایجاد مشکلات اقتصادی زیادی برای کشورها شده و توان تولیدی کشورها بهشدت تقلیل یافته بود. بههمین دلیل در ۲-۲۱ ژوئیه ۱۹۴۴ (قبل از پایان جنگ)، به پیشنهاد روزولت (رئیس جمهور وقت آمریکا)، کنفرانس پولی و مالی سازمان ملل متحد با شرکت نمایندگان ۴۴ کشور در برتون وودز تشکیل و طی آن موافقتنامههای تأسیس بانک بینالمللی ترمیم و توسعه (بانک جهانی) و صندوق بینالمللی پول تصویب شد. بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول، جزئی از فرایند همکاری برای ایجاد یک نظام پولی و سرمایهگذاری بهجای آشفتگی ناشی از ناسیونالیسم اقتصادی دهه ۱۹۳۰ بودند. بانک جهانی در دسامبر ۱۹۴۵ تأسیس شد و در نوامبر ۱۹۴۷ با تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد بهصورت رسمی در آمد و به جرگه نهادهای تخصصی سازمان ملل متحد پیوست. بانک جهانی ابتدا برای کمک به بازسازی خرابیهای جنگ جهانی دوم بهوجود آمد، ولی در سال ۱۹۴۹، بهسمت ارتقای توسعه اقتصادی در کشورهای توسعهنیافته معطوف شد. هدف اصلی بانک جهانی اعطای وام برای توسعه و گسترش طرحهای تولیدی آن دسته از کشورهای در حال توسعه است که عضو بانک هستند. این وامها برای مقاصدی مانند اجرای پروژههای لولهکشی آب آشامیدنی، آموزش و پرورش و همچنین اجرای برنامههای کلی عمرانی از جمله واردات کالاهای صنعتی است. فقط اعضای صندوق بینالمللی پول میتوانند به عضویت بانک جهانی درآیند. از طرف دیگر شرط اولیه عضویت در مؤسسه بینالمللی توسعه و مؤسسه مالی بینالمللی، عضویت در بانک جهانی است. ایران یکی از اعضای شرکتکننده در کنفرانس برتون وودز بوده و در نتیجه از مؤسسین بانک جهانی بهشمار میرود؛ که از سال ۱۳۲۴ رسما عضو بانک جهانی شد.
اگر نتیجه سفرشان مثبت باشد و به درستی منعکس کنند خوب است