علیاصغر میرمحمد صادقی، مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی عصر امروز در یک نشست خبری جزئیات وامهای ۸۰ میلیونی، ۶۰ میلیونی و ۴۰ میلیونی مسکن را که ویژه زوجهای خانه اولی است و با سود ۱۴ درصد اعطا میشود، اعلام کرد.وی در پاسخ به سوالی درخصوص میزان اقساط این وامها گفت: سقف مدت بازپرداخت ۱۲ سال است که درصورت باپرداخت ۱۲ ساله میزان قسط ماهانه برای وام ۸۰ میلیونی؛ یک میلیون و ۱۵۰ هزار تومان، برای وام ۶۰ میلیونی؛ ۸۶۲ هزار تومان و برای وام ۴۰ میلیونی ۵۷۵ هزار تومان خواهد بود که بهعنوان مثال مجموع بازپرداخت سالانه برای وام ۸۰ میلیونی ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خواهد بود.
میرمحمد صادقی با بیان اینکه هر سال تا سقف ۸۴ هزار نفر از این وام بهرهمند خواهند شد، افزود: وام ۸۰ میلیونی در قالب مصوبه “صندوق پسانداز یکم” به عاملیت بانک مسکن و از محل وصولیهای مسکن مهر، فقط به زوجهای خانه اولی و فقط با سپردهگذاری تعلق میگیرد و مکانیسم اوراق تسهیلات شامل آن نمیشود.
وی ادامه داد: فقط امسال است که وصولیهای مسکن مهر صرف تکمیل واحدهای آن میشود و از سال آینده این وصولیها در اختیار بانک مسکن قرار میگیرد.
مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی با بیان اینکه سود تسهیلات بانک مسکن در سال گذشته ۱۶ درصد بود که در وام ۸۰ میلیونی به ۱۴ درصد تقلیل یافته است، اظهار داشت: مصوبه این وام ظرف امروز و فردا به بانک مسکن ابلاغ میشود و به نظر میرسد بانک مسکن نیز دستورالعمل و شیوهنامه آن را تا پایان هفته آینده در اختیار ما بگذارد که ما نیز بلافاصله این دستورالعمل را بررسی و ابلاغ خواهیم کرد.
وی انتظار یکساله پس از سپردهگذاری ۴۰ میلیون تومانی برای وام ۸۰ میلیونی را برای متقاضیان واجد شرایط ناگزیر دانست و افزود: البته در صورت انتظار ۶ ماهه نیز معادل مبلغ سپرده یعنی ۴۰ میلیون تومان وام داده خواهد شد. بر این اساس با وجود آغاز اجرای این مصوبه و سپردهگذاریهای مردم از امسال، اعطای وام ۸۰ میلیونی از سال آینده آغاز میشود و در صورتی که کسی مایل به فروش امتیاز وام خود به متقاضی دیگری باشد، متقاضی خرید امتیاز وام هم باید خانه اولی و متأهل باشد.
وام ۶۰ میلیونی بانکهای تجاری شامل همه متقاضیان میشود
میرمحمد صادقی همچنین از مصوبه دوم شورای پول و اعتبار درخصوص وام ۶۰ میلیونی مسکن به عاملیت تمامی بانکهای تجاری اعم از دولتی و خصوصی خبر داد و گفت: همان طور که میدانید از سال ۹۰ اعطای تسهیلات خرید و ساخت مسکن بهجز بانک مسکن برای تمامی بانکهای کشور ممنوع بوده است اما بنا بر مصوبه جدید بانکهای تجاری بهجز بانکهای تخصصی میتوانند تا سقف ۶۰ میلیون تومان اقدام به اعطای وام خرید و ساخت مسکن کنند.
به گفته وی، بر اساس مصوبه دوم، همه متقاضیان میتوانند بدون سپردهگذاری اقدام به دریافت وام از بانکهای تجاری برای خرید و ساخت مسکن کنند که سقف این وام در شهر تهران به ازای هر واحد ۶۰ میلیون تومان، در شهرهای با جمعیت ۲۰۰ هزار نفر به بالا ۵۰ میلیون تومان و در در سایر مناطق شهری ۴۰ میلیون تومان خواهد بود.
مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی افزود: نرخ سود این وامها در قالب عقود مبادلهای محاسبه میشود که بر این اساس برای خرید ۲۱ درصد، برای مشارکت در ساخت حداکثر ۲۴ درصد و برای فروش اقساطی همان ۲۱ درصد خواهد بود.
وی از ابلاغ مصوبه دوم به بانکهای تجاری تا روز یکشنبه خبر داد و افزود: مدت بازپرداخت و میزان اقسط این وامها به تفاهم هر متقاضی با بانک عامل بستگی دارد.
———————————————————————————
مدیر عامل بانک مسکن با اعلام این که سقف وامهای پرداختی از طریق صندوق پسانداز مسکن برای سالهای بعد قابل افزایش است از پیشنهاد افزایش وام ۳۵ میلیونی خرید مسکن به ۵۰ میلیون تومان به بانک مرکزی خبر داد.
محمدهاشم بتشکن امروز در نشستی خبری با اشاره به ابلاغ بخشنامه مربوط به صندوق پسانداز مسکن به کلیه شعب بانک مسکن اعلام کرد که از فردا متقاضیان میتوانند برای افتتاح حساب اقدام کنند.
وی در ادامه به بیان جزییاتی از نحوه پرداخت تسهیلات از طریق صندوق پسانداز مسکن در قالب وامهای ۸۰، ۶۰ و ۴۰ میلیون تومانی در تهران و مناطق شهری کشور پرداخت و گفت: سقفهای تعیین شده برای پرداخت این تسهیلات به گونهای نیست که بدون تغییر باقی بماند بلکه در سال آینده ممکن است با تغییر شرایط و انجام بررسیهای کامل همچنین در نظر گرفتن توان متقاضیان و موافقت بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار قابل ارتقا باشد.
بتشکن با اشاره به شرایط سپردهگذاری در پسانداز مسکن گفت: متقاضی واجد شرایط میتواند در دو دوره شش ماهه سپردهگذاری کرده و تسهیلات خود را دریافت کند.
وی همچنین از شرایط افراد خانه اولی که مشمول دریافت تسهیلات از صندوق تسهیلات مسکن میشوند، سخن گفت و افزود: متقاضیانی خانه اولی هستند که طبق ضوابط تعیین شده از تسهیلات بانک مسکن و سایر بانکها جهت خرید، اهداء و انتقال سهم الشرکه استفاده نکرده باشند. همچنین بهرهای از امکانات دولتی در تهیه مسکن نبرده و متاهل یا سرپرست خانوار باشند.
وی مشخصات واحدهای مسکونی قابل خرید با وامهای صندوق پسانداز مسکن را این گونه عنوان کرد که این واحدهای مسکونی نمیتواند بیش از ۷ سال از تاریخ پروانه ساخت مالی آنها گذشته و پایان کار آن بیش از ۳ سال عمر داشته باشد.
مدیر عامل بانک مسکن اعلام کرد: حداقل دوره سپردهگذاری در صندوق پسانداز مسکن دو دوره شش ماهه است که متقاضی بعد از آن دو برابر منابع سپردهگذاری شده را به عنوان تسهیلات دریافت میکند.
وی با بیان این که حداکثر دوره سپردهگذاری در صندوق پسانداز مسکن شش دوره شش ماهه یعنی ۳ ساله است،گفت: حداقل متوسط موجودی در هر دوره شش ماهه با توجه به شهرهای مختلف متفاوت است.
به گفته وی حداقل سپردهگذاری برای وام ۸۰ میلیونی در تهران ۱۳.۵ میلیون تومان، برای وام ۶۰ میلیونی ۱۰ میلیون تومان و برای وام ۴۰ میلیونی ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان خواهد بود.
وی نرخ سود تسهیلات برای وامهای دریافتی از طریق صندوق پسانداز مسکن را ۱۴ درصد اعلام کرد و گفت:در صورت کاهش این مقدار از سوی شورای پول و اعتبار بانک مسکن نیز آن را تغییر خواهد داد.
وی با اشاره به این که حداکثر مدت بازپرداخت تسهیلات دریافتی از طریق صندوق پسانداز مسکن ۱۲ سال است، عنوان کرد: بنابر پیشنهاد متقاضی و موافقت بانک این سقف قابل کاهش خواهد بود.
اقساط وام صندوق پسانداز مسکن میتواند پلکانی باشد
مدیرعامل بانک مسکن همچنین با اشاره به ضوابط تعیین شده برای تسهیلات پرداختی از طریق صندوق پسانداز مسکن خاطرنشان کرد: اقساط میتواند به درخواست متقاضی و بانک مسکن به صورت پلکانی باشد.
وی توضیح داد: اقساط وامهای دریافتی در صورت بازپرداخت به شکل پلکانی ساده این گونه خواهد بود که برای وام ۸۰ میلیونی ماهانه ۹۳۷ هزار تومان، برای ۶۰ میلیونی ۷۰۳ هزار تومان و برای ۴۰ میلیونی ۴۶۸ هزار تومان در نظر گرفته شده است.
شرایط دریافت وام مسکن
طبق دستورالعمل تدوین شده، وام خرید مسکن «خانهاولی»ها که از محل صندوق پسانداز یکم پرداخت میشود، فقط به آپارتمانهای «نوساز تا حداکثر ۷ سال ساخت» تعلق میگیرد. در حال حاضر وام خرید مسکن ۳۵ میلیون و ۴۵ میلیون تومانی بانک مسکن که در قالب «خرید اوراق از فرابورس یا شعب بانک مسکن» به همه متقاضیان اعم از افراد فاقد مسکن یا خانوارهای دارای سابقه مالکیت پرداخت میشود، بدون شرط نوساز بودن واحد مسکونی، به متقاضی ارائه میشود طوری که «آپارتمانهای دارای حداکثر ۲۰ سال عمر بنا» که عملا در مرز کلنگی قرار گرفتهاند نیز مشمول وامهای فعلی خرید مسکن میشوند. اما تسهیلات جدید بانک مسکن فقط به آپارتمانهایی که عمربنای آنها کمتر از ۸ سال است، تعلق میگیرد. روال فعلی بانک مسکن در تشخیص سن بنای آپارتمان خریداری شده توسط متقاضی وام، تاریخ درج شده در پروانه ساختمانی است.
برخلاف تصوری که برخی متقاضیان وام نسبت به نحوه محاسبه سن بنای آپارتمانهای مشمول وام خرید دارند، در بانک مسکن به جای آنکه تاریخ صدور پایانکار ساختمانی، ملاک عمل قرار بگیرد، زمان ساخت واحد مسکونی (تاریخ صدور پروانه) مبنای محاسبه سنبنا تعیین میشود. به این ترتیب آپارتمانهایی که در بازار معاملات، توسط دلالان ملک یا سازنده، «نوساز» معرفی میشوند، با توجه به مدت زمان حداقل یکساله برای احداث آن، از نظر مرجع وامدهنده، دارای حداکثر یکسال عمربنا است که به همین نسبت، باید سن سایر ساختمانهای چندسال ساخت، مدنظر متقاضیان وامهای صندوق «یکم» قرار بگیرد.
بررسیها از قدرت واقعی وام ۸۰ میلیونی خرید مسکن در تهران با توجه به آخرین نرخ میانگین قیمت آپارتمانهای مسکونی در این شهر که مترمربعی ۴ میلیون تومان است، نشان میدهد: با این وام و بدون احتساب اصل سپرده، بین ۵/ ۲۸ درصد تا ۴۰ درصد هزینه خرید مسکن خانهاولیها بر حسب انتخاب آپارتمانهایی با مساحت حداکثر ۷۰مترمربع و حداقل ۵۰ مترمربع، پوشش داده میشود. ضوابط تعیین شده برای واحدهای مسکونی مشمول وامهای ۴۰، ۶۰ و ۸۰ میلیون تومانی، با لحاظ محدودیت منابع قابل ورود به صندوق پسانداز «یکم»، قرار است اعمال شود. نیمی از منابع لازم برای پرداخت این تسهیلات، به اضافه بخشی از مابهالتفاوت سود ۱۴درصدی تسهیلات تا سود رایج ۲۱ درصدی بانکها، از محل اعتباراتی که دولت و بانک مرکزی برای بانک مسکن ایجاد کردهاند، تامین خواهد شد. این تامین اعتبار از محل استمهال میانمدت قسمتی از خطاعتباری ۵۰ هزار میلیارد تومانی مسکن مهر انجام میشود به این صورت که فعلا حدود ۵ هزار میلیارد تومان از اقساط بازپرداخت شده تسهیلات مسکن مهر، برای ۷ سال نزد بانک مسکن خواهد ماند تا از این محل، خوراک مالی صندوق پسانداز «یکم» تامین و تجهیز شود.
البته این وام برای شهرستانهاخوب است چون قیمت مسکن پایین است ولی برای تهران نه بهترین روش برای تهران نصف قیمت مسکن میباشد