نقش ترامپ بر اقتصاد ایران
به گزارش اخبارمالی اقتصادی حساب من آمار گمرک نشان میدهد در سالهای اخیر، روابط تجاری ایران و امریکا در حد چمدانی بوده است. عشقی در این باره نیز میگوید:ما مناسبات اقتصادی چندانی با امریکا نداریم. ...
به گزارش اخبارمالی اقتصادی حساب من آمار گمرک نشان میدهد در سالهای اخیر، روابط تجاری ایران و امریکا در حد چمدانی بوده است. عشقی در این باره نیز میگوید:ما مناسبات اقتصادی چندانی با امریکا نداریم. اگر هم بخواهیم بوئینگ بخریم، ضرورتی ندارد ما امریکا برویم. میتواند این ملاقات با مسئولان بوئینگ در کشور دیگری صورت بگیرد. بنابراین اگر ما نسبت به رفتارهای غیرمنطقی ترامپ مطابق با شأن جامعه ایرانی و سنجیده رفتار کنیم، حتماً میتوانیم به جامعه جهانی مظلومیت ایران را نشان دهیم و اوضاع را به نفع خودمان برگردانیم.
«اقدامات سریع ترامپ علیه مهاجران و دیوار کشیدن در مرزهای امریکا با مکزیک، احتمالاً طی ۴۸ ساعت گذشته سرمایهگذاران را ترسانده است. اما منع صدور ویزا برای چند کشور مسلمان، تمام مسأله نیست. شاخصهای بورسی و دلار امریکا نیز احتمالاً قربانی این سیاستها هستند.» فوربز گزارش خود را از تبعات اقتصادی اقدامات ترامپ با تیتر «خداحافظ داوجونز ۲۰٫۰۰۰» چنین شروع کرده است. داوجونز، یکی از شاخصهای اصلی بورس امریکا در حوزه صنعت است. این شاخص در ۲۵ژوئن برای نخستین بار به رقم ۲۰ هزار رسیده بود که رقم مثبتی محسوب میشود، اما طی روزهای گذشته، در دامنه سقوط گرفتار شده و طی دو سه روز، حدود ۳۰۰ واحد برابر با ۱٫۴ درصد فروریخته شده است.
نعیم آسلم، تحلیلگر ارشد بازار در انگلستان به «سیانان مانی» میگوید:«سؤالات و ابهامات زیادی برای اقدامات دونالد ترامپ در حوزه قراردادهای تجاری، مهاجرت، سیاست حمایتی و توسعهای در حوزه روابط خارجی وجود دارد. خوشبینی نسبت به زیرساختها و هزینههای مالی، به بهبود وضعیت بازارها بعد از انتخابات انجامیده بود اما حالا تاجران برای امکان وقوع جنگ تجاری، بسیار نگران هستند.» همچنین خبرگزاری رویترز نتایج نظرسنجیای را منتشر کرده است که نشان میدهد سیاستهای حمایتی ترامپ، خطر بزرگی برای اقتصاد امریکا به شمار میرود. این نظرسنجی با مشارکت بیش از ۱۰۰ نفر از کارشناسان اقتصادی و نخبگان بازار و بانکهای مالی انجام شده است و بیش از دوسوم افراد شرکتکننده در آن، یعنی ۷۰درصد، معتقدند که سیاستهای حمایتی ترامپ بزرگترین تهدید برای بزرگترین اقتصاد جهانی به شمار میرود و باعث کندی در توسعه امریکا از ۳٫۵ درصد به ۲٫۲ درصد میشود.
سیاستهای اقتصادی ترامپ برای ایران چه تأثیری دارد؟
ایران، از زمان کارزارهای انتخاباتی امریکا و داغ بودن بازار مناظرات، یکی از اصلیترین بحثهای نامزدهای ریاست جمهوری بود. خبرسازترین نقلقول ترامپ، پاره کردن برجام بود. او پرداخت ۱۵۰ میلیارد دلار به ایران را باخت بزرگ امریکا در نتیجه مذاکرات میدانست و گفته بود: «مشکل این است که من دیر رئیس جمهوری خواهم شد و ایران پول را قبلاً گرفته است و حتی با برهم خوردن توافقنامه، ایران پولی را پس نخواهد داد.»
او به محض روی کار آمدن نیز، اقدام هایش را علیه ایران شروع کرد. بررسیهای نیویورک تایمز نشان میدهد میانگین سطح سواد ایرانیهای حاضر در امریکا، از خود امریکاییها بیشتر است. حتی میانگین درآمد ایرانیها نیز در این کشور، از میانگین درآمد مردم بومی آنجا بالاتر است.
عدهای از روی کارآمدن ترامپ برای ایران نگرانند و عدهای نیز اقدام های عجیب چهل و پنجمین رئیس جمهوری امریکا را به نفع ایران میدانند. بهمن عشقی، دبیرکل اتاق تهران، در دسته دوم جای میگیرد. او به روزنامه ایران میگوید:«اگر نسبت به رفتارهای ترامپ احساسی رفتار نکنیم و مبنای تصمیمگیریمان را عقلانیت بگذاریم، هیچ رئیس جمهوری به اندازه ترامپ نمیتواند به ما کمک کند.»
عشقی چنین استدلال میکند: «خروج امریکا از پیمان های TTP و WTO موجبات انزوای اقتصادی این کشور را فراهم میکند و باعث میشود اتحادیه اروپا به آن پشت کند. اگر اتحادیه اروپا به امریکا پشت کند، روی آن به سمت ما خواهد بود. ترامپ مشغول ایجاد شیاری در شرق و غرب اقیانوس اطلس است، که ممکن است تا سالها پر نشود.»
دبیرکل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در خصوص تبعات اقتصادی لغو ویزای ایرانیان نیز میگوید:اعداد بزرگی از میزان سرمایه ایرانیها در امریکا تخمین زده میشود. رفتار ترامپ، برای ایرانیهای ثروتمند در امریکا دلهره ایجاد کرده است. رفتارهای او احترام به سرمایه ایرانی را مخدوش میکند، سرمایهای که صدها میلیارد دلار تخمین زده میشود. ایرانیان به امید ثبات به امریکا رفته و سرمایهشان را به آنجا بردهاند، حالا که دیگر امیدی برای ثبات در این کشور وجود ندارد، میتوانیم به آنها بگوییم برگردید به کشور خودتان و سرمایهشان را به همین جا بیاورند.